2014.
JAN
05.

Mit tanuljak ingyen 2014-ben?

Előzzük meg a kiégést tanulással: az érdeklődési körünknek megfelelő online képzés új lendületet hozhat az életünkbe. Használjuk ki az internet korlátlan lehetőségeit, fejlesszük ingyen szakmai ismereteinket és személyes készségeinket!

„Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” (Henry Ford) elearning Aki hisz a fejlődésben, az folyamatosan keresi a tanulás lehetőségét, akármilyen területen is dolgozik. A „Continuous Professional Development”, azaz a folyamatos szakmai fejlődés mára világszerte széles körben elfogadott törekvéssé, elismert értékké vált. Az igényes, sikeres vállalatvezetők, szervezetben dolgozó szakemberek, vállalkozók, sőt, a fejlesztéssel foglalkozó szakemberek maguk is állandóan törekednek a tanulásra, a továbbfejlődésre.

„Ezt egy életen át kell játszani”

A Lifelong Learning, az élethosszig való tanulás sajátos szemléletet igényel: félre kell tennünk a büszkeségünket, és alázattal elfogadni, hogy – bár lehetünk kiváló szakemberek, nagyszerű vezetők – van még mit tanulnunk. Ha megtaláljuk ezt az optimális pontot, a fejlődés, a kiteljesedés hihetetlen élményeket tartogat számunkra. (Ahogy egy kollégám öniróniával jellemezte a javíthatatlan önfejlesztőket: ez a „tényleges életfogytiglan.”)

Mire jó a tanulás? A személyes kiteljesedés élménye mellett megújulást hoz. Új szemléletet, ismereteket ad. Fejleszti készségeinket, gazdagítja a karrierlehetőségeinket. Inspirációt nyújt a további olvasáshoz, ismeretszerzéshez, motivációt ad a cselekvéshez. Nem utolsósorban pedig új ismeretségeket is köthetünk a tanulás által.

Tapasztalataim szerint a fásultság, a motivációvesztés, a kiégés egyik legjobb ellenszere a folyamatos szakmai és személyes fejlődés. Ezt számtalan módon meg lehet valósítani: az önismereti műfajok (terápia, pszichodráma stb.), egy új hobbi (pl. fotózás, rajzolás) vagy a személyes coaching mind más és más formában nyújtanak fejlődési lehetőségeket.

A mindennapi inspiráció fenntartásához megfelelő lehet a motivációs irodalom olvasása, az inspiráló videók (pl. TED előadások) rendszeres megtekintése, a motiváló légkörű közösséghez csatlakozás, rendezvények látogatása. learning2

Határtalan tanulás: ingyenes online kurzusok

Akiben azonban ennél erősebb késztetés él a tanulásra, és egy-egy területet mélyebben szeretne megismerni, annak jó híreim vannak. Kivételesen szerencsés korba születtünk, az internet korlátlan lehetőségeket kínál a tanulni vágyóknak! (Természetesen elsősorban angolul és más világnyelveken.) Tanulási igényünket nem csak a „kötelező” szakmai vagy munkahelyi továbbképzéseken és a busás képzési díjjal járó, komolyabb tanfolyamokon csillapíthatjuk: a világhálón kínált, saját érdeklődési körünknek megfelelő, rövidebb kurzusokon ingyen vagy minimális összegekért tanulhatunk.

Akármilyen hihetetlenül hangzik is: a különböző távoktatási platformokon (pl. Coursera, EdX, Udacity) néhány hetes, tartalmas kurzusok ezreit kínálják ingyenesen a tekintélyes oktatási intézmények. Az adott szakterület vezető szakembereitől tanulhatunk az érdeklődési körünk szerinti témákról, legyen az pszichológia, környezetvédelem, jog, irodalom vagy csillagászat.

Ilyen oktatási portál például a 2011 őszén indult Coursera, amely ma már a világ 100 egyeteme (köztük a Stanford, a Princeton, a Yale stb.) együttműködésével ötszázféle kurzust kínál ingyenesen. A képzések időtartama jellemzően 6-10 hét, a témák kínálata pedig rendkívül színes. aOnline_Course Saját tapasztalatból megerősíthetem, hogy az online tanulás nagyszerű forma: hatékony és inspiráló, ugyanakkor rendkívül idő- és költségtakarékos. Heti néhány óra időráfordítást igényel a videóelőadások megnézése, a kötelező/ajánlott irodalom elolvasása, a jegyzetek feldolgozása, az online vitafórumokban való részvétel, esetenként a feladatok kidolgozása. A tanulás és a visszacsatolás folyamatos sikerélményt nyújt, a kurzus végén pedig a szervező oktatási intézmény nevével ellátott oklevelet kapunk a részvételről. Ha az ingyenes forma helyett rászánunk egy csekély összeget (kb. 40 USD), akkor emelt szintű követelmények – hosszabb esszék kidolgozása, gyakorlati feladatok dokumentálása stb. – teljesítésével az eredményt is tartalmazó oklevelet ad az intézmény.

A hallgatók rendkívül egyszerű, könnyen kezelhető és áttekinthető felületen kommunikálhatnak (egyes kurzusok esetében akár több tízezren is vannak, és ne feledjük, hogy jó részük „műkedvelő” érdeklődő, hétköznapi számítógépfelhasználó). A videók, írott oktatási anyagok, sok esetben a kötelező irodalom anyagai is letölhetőek. A videóelőadások természetesen okostelefonról, mobil eszközökön is megtekinthetőek.

Az időbeosztás rugalmas, mindenki a saját kényelmi szempontjainak megfelelően alakíthatja, mikor foglalkozik a tanulással. A képzésen való részvétel nem utolsósorban a nyelvtudás fejlesztésére, szinten tartására is kiváló lehetőség.

Természetesen egy ilyen online kurzus nem nyújt olyan átfogó ismereteket, mint egy hagyományos, több évig tartó képzés, ezzel szemben kiváló lehetőséget ad arra, hogy hasznos tapasztalatokat szerezzünk a világ legszínvonalasabb egyetemeinek, üzleti iskoláinak oktatási trendjeiről, és a legfrissebb ismereteket első kézből tanuljuk meg egy-egy adott terület vezető szaktekintélyeitől.

Épp a napokban végeztem el egy kurzust a Case Western Reserve Egyetemen, melynek témája „Az érzelmi intelligencia a vezetés szolgálatában”, az oktató pedig a Daniel Golemannel közösen könyveket publikáló Dr. Richard Boyatzis professzor. A hasznos ismereteket nyújtó, személyes készségeket is fejlesztő kurzust szívből ajánlom mindenkinek, aki vezetőként vagy vezetőkkel dolgozik. (Májusban újra indul, a hivatkozást ld. lejjebb)

A hab a tortán: a tudásmorzsákon és a kompetenciafejlesztésen kívül az online kurzus – témától függetlenül – keményen fejleszti az önfegyelmet is, hiszen a saját személyes időnk, energiánk beosztását kell átrendeznünk ahhoz, hogy teljesítsük a képzéssel járó kötelezettségeket.

Hogy is néz ki az online tanulási élmény? Erről készített zenés videót a Coursera Katy Perry Birthday című számának paródiájaként: videó megtekintése

Mi mindenről lehet online tanulni?

Ha az olvasó kedvet kapott az online tanuláshoz, az alábbiakban egy színes étlapot ajánlok figyelmébe. A közeljövőben induló néhány izgalmas kurzust válogattam össze a tanulási motiváció szerinti háromféle személyes célnak megfelelően.

Tegyük fel magunknak a következő kérdést: Mi a célom a tanulással? Szakmai fejlődés, személyes készségeim fejlesztése, vagy világnézetem és műveltségem gazdagítása?

Ha megvan a válasz, és találtál a céljaidnak és érdeklődési körödnek megfelelő kurzust, azt ajánlom: használd ki az új év lendületét. Iratkozz be még ma!

woman-taking-classes-online

Szakmai fejlődés: üzleti és szakmai ismeretek

A pénzügyi piacokról Robert Shiller, a tavaly Nobel-díjat nyert közgazdász tart kurzust

Vállalkozásépítés a kockázati tőkebefektetők szemüvegén keresztül a Stanford Egyetemen

Az üzleti stratégia alapjai

Új üzleti modellek a társadalomban

Operáció menedzsment a Pennsylvania Egyetem neves Wharton Üzleti Iskolájának oktatójától

Mikroökonómia az MIT online oktatási kínálatából

Közgazdaságtan a Berkeley Egyetem távoktatási platformján

A Lean Six Sigma alapjai az MIT online oktatási kínálatából

Elméleti pénzügy az MIT Sloan School of Management kínálatából, ahol az oktató Prof. Andrew Lo, aki az USA egyik vezető pénzügyi szaktekintélye

Hálózattudomány a Standford Egyetem oktatóitól

A menedzsment kritikus szemmel

Kritikus gondolkodás a globális kihívások tükrében az Edinburghi Egyetem oktatóitól

Gamification – ez az új tudomány a játékelemek alkalmazását jelenti az élet játékon kívüli területein, melynek célja az, hogy a folyamatokat még érdekesebbé és lebilincselőbbé tegye

Dan Ariely távoktatási kurzusa az irracionális magatartásról

Személyes készségfejlesztés

Előadókészséget fejleszthetünk a „Public Speaking” (Nyilvános beszéd) kurzuson

Angol írásbeli készségeinket pallérozhatjuk a Berkeley Egyetem „Az írott angol alapelvei” című kurzusán

Érvelési kurzus

Az érzelmi intelligencia a vezetés szolgálatában Dr. Richard Boyatzis professzorral, aki Daniel Golemannel, az érzelmi intelligencia atyjával közösen jegyzett számos könyvet erről a témáról

Döntéshozó készség fejlesztése a Döntésoktatási Alapítvány távoktatási kurzusán

Hogyan változtassuk meg a világot – Michael S. Roth társadalomtudós, a Wesleyan Egyetem elnöke

Csemegék

A sport és a társadalom címmel a Duke Egyetem kínál kurzust

A jazz műélvezete című kurzus során kiváló professzorok és a műfaj nagy előadóművészei, zenészek és zeneszerzők vezetik be a hallgatókat a jazz műfaj tudatos hallgatásának művészetébe

A Beatles zenéje egyetemi kurzus keretében

Bevezetés a zeneiparba Dino 101: Dinoszauruszok paleobiológiája (Sajnos nem Ross Geller tartja a Jóbarátokból)

Globális fenntartható energia ismeretei

Energia, környezetvédelem, jövő – Richard B. Alley szakmai díjakkal kitüntetett tudós

Csillagászat és relativitáselmélet

Galaxisok és kozmológia

Walt Whitman költészete

Shakespeare Hamletje a Birminghami Egyetem tanszékének oktatóitól

A bizonytalanság tudományáról, a valószínűségszámítás alapjairól szóló kurzus

Játékelmélet és kombinatorika

…és ha ez még mindig nem lenne elég, hasonló összeállítást közölt angolul a BuzzFeed portál: 24 felbecsülhetetlen készség, melyet idén ingyen elsajátíthatsz

A szerző bemutatkozik

Szabados Andrea vagyok, fejlesztési és kommunikációs szakember. Vezetői coachként arra törekszem, hogy partnerként együtt gondolkodjam ügyfeleimmel: inspiráló, kreatív szellemi műhelyt teremtek a coaching keretében. Okleveles közgazdász végzettséggel pályafutásomat vállalati marketingkommunikációs szakemberként kezdtem, majd egy évtizedig gazdasági szakfordítóként és tolmácsként dolgoztam. A legsikeresebb magyar coaching szakkönyv angol nyelvű kiadásában (Toolful Coach) társfordítóként vettem részt. A Nemzetközi Coach Szövetség által akkreditált coachként (ACC) a magas színvonal és az állandó szakmai fejlődés mellett köteleztem el magam. Folyamatosan képzem magam hazai és külföldi szakmai eseményeken. Öt idegen nyelven beszélek; angol és német nyelven is vállalok coaching megbízásokat. Küldetésemnek tekintem a coaching népszerűsítését a hazai társadalomban. A Professzionális Coaching Egyesület alapító elnökeként lelkesen dolgozom azért, hogy a coaching mint személyi fejlesztési tevékenység ismertebbé és elismertebbé váljon.